Tehnoloģija
Kā tiek ražots auzu piens “Nemoloko”
Izejvielu sagatavošana
Mūsu produkts ir izgatavots no 100% Krievijas izejvielām – ekoloģiski tīrām auzām, kas audzētas Volgas reģionā un Krievijas dienvidos.



Tiek izvēlēta auzu augšanas teritorija, veikta augsnes analīze, atlasītas sēklas un veikta sēšana (1).
Notiek ražas novākšana, auzas tiek ievietotas liftos ar īpašiem uzglabāšanas nosacījumiem (2).
Auzu graudi tiek pārstrādāti auzu miltos (3) saskaņā ar prasībām, kas paredzētas pārtikas produktu ražošanai, kā arī bērnu pārtikai.
Gatavās produkcijas ražošana



Vakuma maisītājā auzu miltus sajauc ar karstu, īpaši sagatavotu (attīrītu) ūdeni, kā rezultātā milti tiek tvaicēti (4).
Lai iegūtu viendabīgu dzērienu, auzu ciete jāiedala frakcijās, kas labi šķīst ūdenī. Šim nolūkam auzu maisījumam pievieno dabiskus fermentus (enzīmus). Fermentu ietekmē auzu ciete tiek sadalīta un daļēji pārveidota par vienkāršu cukuru – maltozi un glikozi (5). Tas arī rada produkta dabīgo saldo garšu, kurā nav pievienota cukura. Fermentācijas process ir galvenais produkta sagatavošanas posms, tāpēc nav iespējams iegūt līdzīgas kvalitātes auzu dzērienu mājas apstākļos
Pēc fermentācijas enzīmi deaktivizējas. Pārstrādātais auzu maisījums nonāk dekanterī (separatorā), kur notiek cieto frakciju atdalīšana no auzu miltiem, kā rezultātā rodas viendabīgs dzeramais produkts-pamatsastāvs (6).
Gatavās produkcijas ražošana



Auzu pamatsastāvam tiek pievienotas dažādas sastāvdaļas, atbilstoši vēlamajām receptēm (7). Tie var būt mikroelementi un vitamīni produktu bagātināšanai, augļu piedevas (sulas vai biezeņi), kakao pulveris, vaniļas ekstrakts, neliels sāls daudzums un citi. Lai sasniegtu vēlamo tauku saturu, tiek izmantotas visaugstākās kvalitātes augu eļļas (neapstrādāta rapšu eļļa).
Gatavais produkts tiek pakļauts saudzīgai termiskai apstrādei – ultrapasterizācijai (8). Īslaicīga uzsilde un ātra dzesēšana var nodrošināt tā mikrobioloģisko tīrību un saglabāt uzturvielas, vitamīnus un mikroelementus.
Produkts tiek iepildīts Tetra Pak iepakojumos 1,0 l vai 250 ml tilpumos (9).
Ultrapasterizācija un aseptiska uzpilde (tas notiek pilnīgi slēgtā sterilā telpā, bez gaisa piekļuves), ļauj uzglabāt galaproduktu veselu gadu istabas temperatūrā. Produktā nav konservantu.
Uzglabāšana un transportēšana



Produkts tiek uzglabāts pastāvīgā temperatūrā no 0 līdz 25 grādiem ražotāja un tā izplatītāju moderni aprīkotas noliktavas sausās tīrās telpās (10).
Produkta glabāšanas laiks – 12 mēneši, ievērojot uzglabāšanas nosacījumus.
Produktu transportēšana notiek automašīnās (vai konteineros), atbilstoši uzglabāšanas temperatūras režīmam (11).
Pēc atvēršanas produktu var uzglabāt ledusskapī līdz trīs diennaktīm (12).